FIFA eist miljoenen terug na omkoopschandaal

16 maart 2016, 13:00   Bijgewerkt: 16 maart 2016, 15:28

De FIFA eist van de betrokkenen bij een omvangrijk omkoopschandaal een schadevergoeding van tientallen miljoen euro's. De wereldvoetbalbond heeft hiervoor een zaak aangespannen bij de Amerikaanse justitie. De FIFA is van mening dat 41 officials en marketeers hun positie hebben misbruikt, waarmee zij de organisatie schade hebben berokkend. Een deel van de verdachten is al opgepakt door de Amerikaanse justitie.

"De verdachten hebben niet alleen de FIFA geld onttrokken, maar ook de spelers, coaches en fans wereldwijd die profiteren van het FIFA-programma om het voetbal te ontwikkelen en promoten", moppert de nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino op de website van zijn federatie. "Deze dollars waren bedoeld voor het aanleggen van voetbalvelden, niet voor villa's en zwembaden; om voetbalkleding te kopen, geen sieraden en auto's; voor de jeugdopleidingen en niet voor een uitbundige levensstijl van voetbalofficials en marketeers. Als de FIFA het geld terug heeft, wordt het alsnog aan de bestemde doelen besteed: het zal de ontwikkeling van het internationale voetbal ten goede komen." Tot de verdachten behoren onder meer Chuck Blazer, Jack Warner en Jeffrey Webb.

De FIFA erkent tevens dat er fraude in het spel was bij de toewijzing van de WK's van 1998 en 2010 aan respectievelijk Frankrijk en Zuid-Afrika.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen