'FBI doet onderzoek naar Blatter in ISL-zaak'

7 december 2015, 07:55

Sepp Blatter is verder in het nauw gekomen. Volgens de BBC onderzoekt de FBI de rol van de geschorste FIFA-voorzitter in de zaak rond sportmarketingbedrijf ISL. Deze firma betaalde in de jaren negentig ongeveer 100 miljoen dollar aan voetbalofficials in ruil voor marketing- en televisierechten. Joao Havelange, destijds de preses van de wereldvoetbalbond, zou in een brief hebben laten weten dat zijn opvolger Blatter hiervan volledig op de hoogte was.

Havelange en zijn vroegere schoonzoon Ricardo Teixeira, tevens een voormalig FIFA-official, behoren tot de FIFA-leden die zich hebben laten omkopen door ISL. Met een schikking kochten zij verdere vervolging af. Havelange zou nu met de beschuldigende vinger naar Blatter wijzen. "Hij wist alles van de gebeurtenissen af en werd altijd op de hoogte gehouden", klinkt het volgens de Britse televisiezender in het schrijven van de Braziliaan. De FBI doet nu verder onderzoek en heeft alle informatie opgevraagd bij zijn Zwitserse collega's, die de zaak in het verleden al onder de loep namen.

Blatter ontkent schuldig te zijn en wilde verder niet reageren tegenover de BBC. De FIFA-voorzitter zit momenteel al een schorsing van negentig dagen uit wegens een omstreden betaling aan de huidige UEFA-preses Michel Platini in 2011. Daarnaast loopt er een strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse justitie tegen hem wegens fraude en omkoping.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen