Beenhakker: "Mijn handen jeuken, maar ik doe het niet"

Jw
24 december 2015, 10:14

Foppe de Haan laat op dit moment als interim-trainer van SC Heerenveen zien dat een man van ruim zeventig nog altijd van waarde kan zijn als hoofdtrainer. De Fries is echter geen voorbeeld voor Leo Beenhakker, die op 73-jarige leeftijd aangeeft het voetbal wel degelijk te missen. "Soms jeuken mijn handen, maar ik doe het niet, ik bemoei me er niet meer mee", zegt hij in een uitgebreid interview met NRC.

Naast De Haan (72) keerde ook Guus Hiddink (69) terug in het voetbal. De wereldberoemde Achterhoeker kreeg zelfs grootmacht Chelsea onder zijn hoede. "Ik zeg het heel eerlijk: ik mis het", geeft Beenhakker, die dit jaar als bestuurslid van Sparta afscheid nam van het voetbal, de jaloezie openlijk toe. "De hele week met die jongens bezig zijn. En ze proberen daar te krijgen, dat ze begrijpen wat ze in huis hebben, dat is fantastisch. Ik mis het ontzettend, dat gekloot met die gasten."

Toch twijfelt Beenhakker of hij de generatiekloof zou kunnen overbruggen. "Egocentrisch. Het gaat veel meer over 'ik', veel minder over 'wij'. Ze leven veelal in hun eigen wereld", analyseert hij de huidige lichting voetballers, die hij de 'sleutelgeneratie' noemt, verwijzend naar het aantal scheidingen in de wereld. "Zij hebben op hun veertiende meerdere sleutels om hun nek hangen, voor verschillende huizen. Ze hebben niet één thuis. Dan ben je heel erg met jezelf bezig, om je te handhaven."

De geboren Rotterdammer denkt niet dat hij op zijn leeftijd nog wat kan betekenen voor een jonge spelersgroep. "Laten we eerlijk zijn, ik ben 73. Moet ik een gozertje van negentien gaan vertellen hoe het leven in elkaar zit? Dat wil ik wel doen, maar je moet ook waardig blijven voor jezelf. Dat moet je niet meer dagelijks doen. Dan krijg je inderdaad het verhaal: effe bij opa langs. Dat kan niet, dat gaat niet."

Desondanks kan De Haan rekenen op een compliment van Beenhakker. "Ik vind dat heel knap en dapper. Hij is samen met Riemer van der Velde de godfather van SC Heerenveen. Hij ís Heerenveen, ook voor die spelers, dan gaat dat makkelijker. En al dat geouwehoer, Foppe mag huilen. Daar word ik helemaal gek van, dat gezeik. Die wordt emotioneel als zijn cluppie wint. Ja, mag het godverdomme?"

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen