UEFA-lidstaten scharen zich unaniem achter Platini

15 oktober 2015, 18:05

Het uitvoerend comité van de UEFA en de 54 lidstaten van de Europese voetbalunie blijven unaniem achter preses Michel Platini staan, zo heeft UEFA-secretaris Gianni Infantino donderdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Zwitserse Nyon.

De 54 UEFA-landen en het uitvoerend comité van de Europese voetbalunie kwamen donderdag in Nyon bij elkaar voor spoedoverleg over de situatie die is ontstaan na de voorlopige schorsing van negentig dagen die Platini vorige week kreeg opgelegd van de ethische commissie van de FIFA vanwege mogelijke betrokkenheid bij een omkoopschandaal.

Platini ontving in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro van de FIFA. Volgens de Fransman ging het om achterstallig salaris voor advieswerk als assistent van FIFA-baas Sepp Blatter tussen 1998 en 2002. Toenmalige collega's van de UEFA-voorzitter hebben de afgelopen dagen in de media echter verklaard dat de regeling nooit aan hen is voorgelegd. Bovendien mag achterstallig salaris volgens de Zwitserse wet na vijf jaar niet meer overgemaakt worden.

Vanwege zijn voorlopige schorsing was Platini er donderdag niet bij op de UEFA-vergaderingen in Nyon, de Fransman werd vertegenwoordigd door zijn advocaten. Na hun uitleg van de feiten over de gebeurtenissen tussen 1998 en 2002 en de werkrelatie tussen Blatter en Platini besloten het uitvoerend comité van de UEFA en de 54 lidstaten zich unaniem achter de oud-topvoetballer te scharen.

"Wij steunen Michel Platini en zijn van mening dat hij het recht heeft op een eerlijk proces en het zuiveren van zijn naam", citeerde Infantino tegenover de verzamelde media een gezamenlijk statement van de 54 UEFA-landen. De Zwitser deed tevens een verzoek aan de autoriteiten om voor 15 november 2015 met duidelijkheid te komen over de situatie. Platini is één van de kandidaten voor de FIFA-presidentsverkiezing die in februari 2016 wordt gehouden. Infantino benadrukte dat hij, om het proces niet in de weg te zitten, geen inhoudelijke details kan geven over de zaak.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen