FIFPro naar Europese Commissie om transfersysteem

18 september 2015, 08:50

De FIFPro, de internationale vakbond voor profvoetballers, gaat een klacht indienen bij de Europese Commissie over het huidige transfersysteem. Dat verklaart Theo van Seggelen (foto, rechts), secretaris-generaal van de organisatie, in gesprek met de NOS.

"Spelers en zeker minderjarige spelers moeten beter beschermd worden, er moet een betere distributie komen van geld om ook kleine clubs te helpen en we moeten het aantal huurcontracten verminderen. Alles staat in relatie tot het transfersysteem, dat moet veranderen", aldus Van Seggelen. Hij stelt dat één op de drie profvoetballers niet op tijd betaald wordt. "En als ze dan hun contract verbreken en een nieuwe club zoeken dan duurt het nog drie tot vier jaar voordat ze hun geld krijgen. En wij vinden dat het een fundamenteel recht van spelers moet zijn dat ze hun salaris krijgen. We hebben overlegd met de clubs, maar we zijn niet tot een oplossing komen. We hebben nu geen andere keus dan naar de Europese Commissie te stappen."

De klacht van de FIFPro gaat om drie terreinen: mededinging, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het vrij verkeer voor werknemers. Als de FIFPro in het gelijk wordt gesteld, dan komen de huidige transferregels op losse schroeven te staan. "We zijn er niet op uit om het transfersysteem op te blazen. Wij willen balans brengen tussen rechten van spelers en clubs", vervolgt Van Seggelen. Hij hoopt dat het niet tot een uitspraak van de Europese Commissie hoeft te komen. "Want we kunnen er samen met de clubs uitkomen als zij echt willen. Maar als het transfersysteem echt juridisch illegaal wordt verklaard dan vrees ik niet voor het einde van het voetbal. Met een betere distributie van gelden blijft voetbal de meest populaire sport."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen