Commissie wil zittingstermijn FIFA-voorzitter beperken

Jw
10 september 2015, 16:50

De nieuwe voorzitter van de FIFA mag maximaal twaalf jaar zijn rol bekleden. Dat is één van de speerpunten in het hervormingsplan van de wereldvoetbalbond, die donderdag werden gepresenteerd door Domenico Scala, voorzitter van de hervormingscommissie. Daarnaast dient de FIFA transparant te worden, bijvoorbeeld over de hoogte van vergoedingen aan topmannen. 

Scala presenteerde in totaal acht punten, die volgens hem direct moeten worden opgepakt. "Er zijn nú hervormingen nodig. We kunnen niet langer wachten", citeert Sky Sports de voorzitter. Volgens Scala dienen de salarissen van topmannen niet alleen bekend te worden gemaakt, maar moeten zij ook een integriteitscheck ondergaan. 

De man die het meest onder vuur ligt bij de FIFA, werkt niet mee aan de hervorming. Voorzitter Sepp Blatter, die door de buitenwereld wordt beschuldigd van corruptie en financieel wanbeleid, heeft zich niet bemoeid met de plannen. "Ik heb hem niet gesproken", geeft Scala aan, die politiek correct blijft. "Ik ben dus ook niet bekend met zijn mening. Ik weet dat er voor hem een persoonlijk tintje aan zit. Ik wil me verder niet in die discussie mengen. De hervormingen hadden jaren geleden al kunnen plaatsvinden, maar dat is niet gebeurd."

Aanvankelijk wilde Blatter zelf de hervorming op zich nemen. Dat werd echter niet getolereerd door de buitenwereld en dus werd landgenoot Scala naar voren geschoven. De twee kenden elkaar al voor de commissie en dus vragen media zich af hoe objectief en eerlijk Scala is. Zelf reageert Scala geprikkeld op de vraag of hij niet te dicht bij Blatter staat. "Dat is echt complete onzin. Je moet me beoordelen op wat ik zeg. Ik heb een erg duidelijk rapport gemaakt. Dat rapport is publiekelijk en het spreekt voor zichzelf."

Alle acht punten op een rij:

1. Invoering integriteitscheck

2. Beperking zittingstermijn

3. Verkiezing leden uitvoerend commité

4. Transparantie over salarissen

5. Minder bureaucratie

6. Professionaliseren interne controles

7. Potentiële WK-gastlanden mogen geen projecten buiten de landsgrenzen sponsoren

8. Verandering van organisatiestructuur

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen