Titelhouder Japan maakt einde aan WK-avontuur Leeuwinnen

Jw
24 juni 2015, 06:03

De Oranjevrouwen zijn er niet in geslaagd de kwartfinale te halen op het WK in Canada. Het geslepen Japan bleek een maatje te groot voor de debutant. Door doelpunten van Saori Ariyoshi en Mizuho Sakaguchi won de favoriet met 2-1. Kirsten van de Ven kreeg diep in de blessuretijd een doelpunt cadeau van de Japanse doelvrouw, maar de aansluitingstreffer kwam te laat.

Voor de vroege vogels en trouwe fans kon om 04.00 uur Nederlandse tijd worden afgestemd op de strijd om een ticket voor de kwartfinale. Het Nederlands vrouwenteam had door de derde plaats in de groep een zware tegenstander geloot. Regerend wereldkampioen Japan geldt als een ervaren ploeg, die in staat is een tegenstander met goed positiespel zoek te tikken.

Hoewel Oranje dus als underdog begon aan de wedstrijd kreeg het al vroeg in het duel een dot van een kans. Manon Melis werd één op één gezet met de Japanse doelvrouw Ayumi Kaihori, maar tikte de bal onfortuinlijk met haar rechtervoet weg, waardoor ze met links niet eens aan schieten toekwam. Japan sloeg kort daarna, in de elfde minuut, direct toe. Oranje-doelvrouw Loes Geurts zag de bal eerst nog op de lat ketsen, maar in de rebound was Ariyoshi alsnog dodelijk in de afronding: 1-0.

Nederland creëerde kort na de openingstreffer nog een goede kans via Lieke Martens, maar nadat zij net als Melis het vizier niet op scherp had staan, bleef het lange tijd stil aan Oranje-zijde. Japan speelde de bal rond, waardoor de Leeuwinnen nauwelijks aan aanvallen toekwamen. De Japanners kregen bovendien goede kansen om de score uit te breiden. Zo schoot Aye Sameshima over na een sprankelende aanval over meerdere schijven en mocht de 1.56 meter lange Shinobu Ohno bijna raak koppen.

Bondscoach Roger Reijners moest zijn vrouwenteam in de rust bijsturen, anders zou Oranje op een uitschakeling afstevenen. Dat leek gelukt, want Nederland kwam in de tweede helft beter voor de dag. Japan werd vaker op de eigen helft vastgezet, maar net als in de andere WK-wedstrijden had Nederland opnieuw moeite om gevaarlijk te worden voor het doel van de tegenstander.

Toch kwam Oranje uit een hoekschop bijna op gelijke hoogte. Sameshumi kopte de bal van dichtbij richting haar eigen doel en had geluk dat doelvrouw Kaihori met een knappe redding de 1-1 voorkwam. Ook invaller Kirsten van de Ven was in de rebound niet succesvol. Japan gooide de wedstrijd direct na de waarschuwing op slot. De bal bereikte Sakaguchi na een fraai overstapje van een teamgenoot en zij klopte Geurts met een schot in de kruising. Keepster Kaihori gaf diep in de blessuretijd een doelpunt cadeau aan Van de Ven, maar Japan kwam niet verder in de problemen.