Oranje vrouwen houden perspectief door late gelijkmaker

Jw
16 juni 2015, 03:40

Het Nederlands vrouwenelftal heeft de derde en laatste groepswedstrijd van het Wereldkampioenschap gelijkgespeeld tegen Canada. Lange tijd leek Oranje tegen een nederlaag aan te lopen, maar invaller Kirsten van de Ven maakte in de 88ste minuut de belangrijke gelijkmaker (1-1). Nederland eindigt daardoor op de derde plaats in de poule achter Canada en China, maar heeft toch aardige papieren in handen om in het toernooi te blijven. Nieuw-Zeeland is door een gelijkspel tegen China (2-2) wel uitgeschakeld.

De vier beste nummers drie van de groepsfase scharen zich bij de groepswinnaars en nummers twee. Oranje heeft daar met vier punten uit drie groepswedstrijden aardige papieren voor, helemaal in de wetenschap dat ze Thailand al achter zich laten. 

Nederland begon fel en onbevangen aan de wedstrijd, maar hield dat slechts een paar minuten vol. Canada gaf vervolgens gas en speelde de defensie van de Leeuwinnen vrij eenvoudig aan flarden. De 26-jarige gelegenheidsspits Sophie Schmidt deelde al een waarschuwing uit door de bal na een blunder van Daniëlle van de Donk op de lat te koppen. Vlak daarna kon het Canadese publiek in Montreal alsnog juichen. Ashley Lawrence kreeg in de tiende minuut een afgeslagen schot van Schmidt voor haar voeten en klopte Oranje-doelvrouw Loes Geurts: 0-1.

Oranje had geluk dat Lawrence, pas negentien jaar, kort na de aftrap niet voor de 0-2 aantekende. Haar afstandsschot ging rakelings naast het doel van Geurts. Het was op dat moment alle hens aan dek bij Oranje, dat bij winst sowieso zeker was van een vervolg op het WK, maar daar even niet meer aan mocht denken. Het piepte en kraakte bij Nederland, maar de schade bleef beperkt bij de vroege openingstreffer. De Leeuwinnen herstelden zich daarna goed en hadden zelfs op gelijke hoogte moeten komen. Manon Melis bediende Van de Donk vanaf de rechterflank op maat, maar de ongelukkig spelende middenvelder had geen controle over de bal. 

Daar bleef het qua grote kansen bij voor het Nederlands vrouwenteam, dat vooral door de felle speelwijze van Canada werd vastgezet op de eigen helft. In de omschakeling ging er vervolgens te veel mis bij Oranje, waardoor de snelheid van Melis te weinig werd benut. Ook Lieke Martens en Vivianne Miedema, twee speelsters die vooraf werden gevreesd door de Canadese bondscoach John Herdman, kwamen amper in kansrijke situaties.

Na de rust had Oranje het opnieuw moeilijk in de eerste tien minuten. Lawrence had voor haar tweede kunnen aantekenen, maar Geurts kreeg de bal recht op haar af. Nederland deelde via Miedema wel prikken uit, maar het grote talent aan Oranje-zijde schoot vrij wild over.

Pas laat in de tweede helft kwam Oranje op stoom. Manon Melis schoot eerst nog in een kansrijke positie tegen de Canadese doelvrouw op, maar was even later alsnog beslissend. De rechtsbuiten zag Kirsten van de Ven volledig vrij staan en bediende de invaller keurig, die op haar beurt koelbloedig de trekker overhaalde (1-1). Of de treffer van Van der Ven van cruciaal belang is, zal later blijken.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen