Oranje kraakt dappere Aussies in fraai voetbalgevecht

18 juni 2014, 19:50

Het ging moeizaam, heel moeizaam. Maar de drie punten die Oranje zo graag wilde, zijn binnen. In een zinderend gevecht in het Estádio Beira-Rio van Porto Alegre werd Australië met 2-3 verslagen, waardoor de ploeg van coach Louis van Gaal nu met anderhalf been in de tweede ronde van dit WK staat. De matchwinner bij Oranje, dat vroeg in de tweede helft op een 2-1 achterstand kwam, was invaller Memphis Depay.

Dat het spel van Oranje niet zo mooi, goed en flitsend was als tegen Spanje, was geen verrassing. Dat kon ook niet, want vijf dagen geleden in Salvador lukte alles en hielp de speelwijze van de Spanjaarden ook een handje mee. Tegen Australië moest vooral de bevestiging volgen dat Nederland op de goede weg was. Er moest gewonnen worden, punt. Dat lukte en dus kan iedereen in het Oranje-kamp opgelucht ademhalen. Als Spanje later vandaag niet weet te winnen van Chili, is Nederland officieel door naar de achtste finale. Maar ook als dat niet gebeurt, kan Oranje op basis van het goede doelsaldo amper nog buiten de boot vallen.

De eerste keer dat de defensieve organisatie van de Australiërs even helemaal weg was, halverwege de eerste helft, ging het meteen mis voor de Socceroos. Arjen Robben pikte de bal rond de middenlijn op, zette een sprint in en verscheen een meter of veertig later alleen voor keeper Mathew Ryan. De aanvaller van Bayern München schoof de bal keurig in de verre hoek en zette Oranje zo op een 0-1 voorsprong.

Vlak na rust, nadat Bruno Martins Indi uitgevallen was met een ogenschijnlijk zware blessure en vervangen was door Memphis Depay, kwam de voorsprong voor de Aussies er alsnog. Een voorzet van Oliver Bozanic kwam tegen de arm van Daryl Janmaat, waarna scheidsrechter Djamel Haimoudi de bal op de stip legde. Mile Jedinak, de aanvoerder van Australië, stuurde Cillessen de verkeerde hoek in en scoorde.

Door de treffer van Depay kan Nederland Porto Alegre toch nog met een goed gevoel verlaten. Goed was de wedstrijd tegen de Australiërs niet, maar de volgende driepunter is binnen. Over vijf dagen, in São Paulo tegen Chili, mag Oranje proberen om groepswinst veilig te stellen. Dat moet het wel doen zonder aanvoerder Van Persie, hij kreeg tegen Australië zijn tweede gele kaart van het toernooi en is één duel geschorst.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen