Oranje uitgeschakeld op EK onder 19

Jw
26 juli 2013, 21:56   Bijgewerkt: 26 juli 2013, 22:42

Nederland speelt geen rol meer op het Europees kampioenschap voor spelers onder 19 jaar. De ploeg van bondscoach Wim Zwam was niet opgewassen tegen Spanje: 2-3. Oranje onder 19 kwam nog wel op voorsprong, maar stortte na de gelijkmaker in.

De klus was halverwege de wedstrijd al bijna onmogelijk. Niet vanwege de stand, want Nederland stond bij rust met 1-0 voor. De beloften hadden echter een gelijkspel nodig in de andere wedstrijd tussen Portugal en Litouwen. De Portugezen leidden toen al met 2-0, waardoor Nederland met veel doelpunten verschil zou moeten winnen van Spanje.

Een zege leek er aanvankelijk nog wel in te zitten voor Oranje onder 19. Clint Leemans zette Nederland op voorsprong na een klutssituatie. Oranje speelde goed tot de rust, maar hoorde in de kleedkamer ook ongetwijfeld de ruststand op het andere veld. De ploeg zocht nog meer de aanval op, maar Spanje maakte gelijk via Sandro Ramirez. Alvaro Vadillo en Fede Vico schoten Oranje in de slotfase binnen twee minuten kapot. Anass Achahbar deed op het eind vanaf de strafschopstip nog wat terug.

Portugal, dat Oranje eerder al verpulverde met 4-1, won uiteindelijk met 4-2 van Litouwen en eindigt tweede. Spanje is met negen punten uit drie wedstrijden de winnaar van deze zware poule. Beide ploegen kwalificeren zich voor de halve finales, waarin ook Servië en Frankrijk staan.