‘Groene Krokodillen’ op rooftocht door Europa

14 september 2010, 14:28   Bijgewerkt: 14 september 2010, 15:18

Voor zes clubs breekt deze week een nieuw tijdperk aan. Zij mogen voor de eerste keer in hun bestaan acteren in de Champions League. Eén van de meest opvallende debutanten is Bursaspor, de ploeg die vorig seizoen in Turkije de gevestigde orde tot ieders verbazing het nakijken gaf. FCUpdate.nl ploos deze Groene Krokodillen eens helemaal uit en kwam erachter dat zij ‘het FC Twente van Turkije zijn’.

Het geld ligt niet voor het oprapen in Bursa, een stad aan de Zee van Marmara met 2,5 miljoen inwoners, maar met verstandige mensen aan het roer heeft de lokale voetbalclub het toch ver geschopt. Bijzonder ver zelfs. “Clubs als FC Twente en Bursaspor hebben al in het voetbal bewezen dat meer geld niet altijd de basis voor succes is. Je bent al een heel eind op weg door gewoon logisch na te denken en goed te beseffen waar je mee bezig bent”, schreef Guus Hiddink, sinds ruim vier maanden bondscoach van Turkije, onlangs in De Telegraaf.

Er zijn meer overeenkomsten tussen Bursaspor en de Overijsselaars. De stadions van beide formaties worden binnenkort uitgebreid. Het Bursa Ataturk Stadion biedt momenteel plaats aan 25.000 mensen, maar vanaf volgend seizoen kunnen 35.000 mensen de thuisduels van de noorderlingen bijwonen. Maar er is meer. “Bursaspor blijft bewust kiezen voor het inpassen van jonge spelers, terwijl de speelstijl ook nog veel overeenkomsten vertoont met die van FC Twente”, vervolgde Hiddink.

Bij de eerste opmerking van Hiddink moet wel een vraagteken geplaatst worden. Hoewel Bursaspor met jongens als Sercan Yildirim (20) en Volkan Sen (23), beide international van Turkije, inderdaad over jong talent beschikt, is de routine toch het grote wapen van de kustbewoners. De gemiddelde leeftijd van de selectie, 25,7 jaar, zal weinig wenkbrauwen doen fronsen, maar de vaste basiself is met 28,3 jaar een behoorlijk stukje ouder. Al die ervaring liep vorig seizoen al rond in Bursa en was een grote factor in het binnenhalen van het kampioenschap.

Van de kampioensploeg is vrijwel iedereen binnenbord gebleven. Er vertrok wel een handvol spelers uit het Bursa Ataturk Stadion, maar meer dan een klein bijrolletje in de successtory speelden zij niet. Huurling Tomas Zapotocny was de enige dragende speler die vertrok. De Tsjechische verdediger keerde terug naar Besiktas, maar met Milan Stepanov heeft Bursaspor een prima vervanger gehaald. De international van Servië werd overgenomen van FC Porto. Daarnaast ging Bursaspor shoppen in Argentinië, wat leidde tot de komst van het trio Leonel Nunez, Damisn Steinert en Federico Insua. Fenerbahçe-verdediger Gökçek Vederson en Gustav Svensson, een Zweedse middenvelder, werden ook ingelijfd. Laatst vermelde genoot de interesse van meer clubs, maar koos op de slotdag van de transfermarkt voor Bursaspor.

Maar op basis van de matig gevulde prijzenkast mag geen enkele conclusie over Bursaspor worden getrokken. De club, die vijf jaar terug nog in de tweede divisie balde, heeft immers een flinke opmars gemaakt. Fenerbahçe, Galatasaray, Besiktas, Trabzonspor. Grootmachten die stuk voor stuk werden opgepeuzeld door de Groene Krokodillen. Vanaf volgende week gaat de rooftocht verder in de groepsfase van de Champions League tegen Manchester United, Glasgow Rangers en Valencia. Of zijn het de Groene Krokodillen zelf die de grilplaat opgaan?

Wat Hiddink betreft niet. “Ik sluit niet uit, dat Bursaspor in de Champions League nog voor verrassingen kan zorgen”, stelde de succesvolle oefenmeester. In de competitie is Bursaspor in elk geval al ongenaakbaar. De ploeg boekte onder meer een fraaie zege bij Galatasray (0-2) en staat na vier duels nog zonder puntenverlies bovenaan.

Helemaal onbekend op Europees terrein is Bursaspor overigens niet, maar heel veel succes had de club daar nog niet. In het seizoen 1986/87 werd het in de eerste ronde van de Europa Cup voor Bekerwinnaars helemaal murw gespeeld door Ajax en moest het over twee duels met 7-0 zijn meerdere erkennen in de latere cupwinnaar. De Bursaspor-fan zal met meer genoegen terugkijken op het eerste internationale avontuur, in het seizoen 1974/75. Destijds speelde het zich via Finn Harps FC en Dundee United naar de kwartfinales van de Europa Cup voor Bekerwinnaars. Bij de laatste acht verkeek het zich opnieuw op de latere winnaar, ditmaal Dinamo Kiev.

Vanavond, om 20.45 uur, maakt Bursaspor na 24 jaar zijn rentree in Europa. Voor eigen publiek kruisen de Turken de degens met Valencia. Trainer Ertugrul Saglam, die vanaf januari 2009 de scepter zwaait in Bursa en meteen de weg naar boven insloeg, hoopt op een stuntje van zijn manschappen. “Valencia heeft een heel goede ploeg en is de favoriet. Maar in voetbal wint niet altijd de favoriet”, zei de tacticus. Of zijn hoop realiteit wordt, weten we rond de klok van 22.30 uur.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen