De beste ploeg ter wereld, noemde Bert van Marwijk Spanje donderdag tijdens zijn persconferentie. Dat kan wel eens kloppen, de Spanjaarden zijn niet voor niets regerend Europees kampioen en nu dus voor het eerst in de historie WK-finalist. Maar elk team, hoe goed ook, heeft zijn zwakke plekken. Spanje ook.
Gebrek aan scorend vermogen
{image[271866][right-half][]}Scoren is de achilleshiel van Spanje dit toernooi. De ploeg maakte in zes duels pas zeven goals, waarvan er vijf door één man (David Villa) gemaakt werden. De beoogde topspits Fernando Torres is uit vorm en is zelfs zijn basisplaats kwijt. Daarnaast heeft Spanje geen middenvelder à la Wesley Sneijder die vanuit alle hoeken kan scoren. Omdat het zo weinig scoort, kwam Spanje in bijna alle wedstrijden in de problemen. Tegen Zwitserland leidde het gebrek aan doelgerichtheid zelfs tot een nederlaag (0-1).
Naast David Villa waren pas twee Spaanse spelers dit WK trefzeker: Andrés Iniesta en Carles Puyol. Als Nederland er in slaagt om Villa uit te schakelen, is het dus een heel eind. Ter vergelijking: bij Nederland hebben al vijf spelers gescoord: Wesley Sneijder, Arjen Robben, Robin van Persie, Dirk Kuyt en Klaas-Jan Huntelaar.
(Te) veel jonge spelers
{image[272212][left-half][]}Voetballers zijn op hun best als ze eind twintig, begin dertig zijn. Dan heb je voldoende ervaring opgedaan om ook in belangrijke wedstrijden maximaal te kunnen presteren. Bij Nederland voldoet iedereen daar aan, behalve Gregory van der Wiel (22). De Spaanse ploeg zit iets anders in elkaar. Spelers als Casillas, Xavi, Alonso en Villa zijn eind twintig en de routine van Joan Capdevila en Carles Puyol komt ongetwijfeld goed van pas, maar vier van de elf beoogde basisspelers zijn nog relatief jong. Van dit viertal heeft Sergio Ramos (24) door zijn ervaringen bij Real Madrid wel voldoende bagage onder zijn riem, maar van Busquets (21), Pedro (22) en Piqué (23) kan dat niet of minder gezegd worden. Vooral Busquets en Pedro zijn nieuwkomers op het hoogste niveau.
Met name de rol van Busquets zal interessant worden. De jongste speler van de Spaanse ploeg krijgt zondag de taak Wesley Sneijder uit te schakelen. Als de jonge Busquets last krijgt van plankenkoorts, kan Nederland zijn slag slaan.
FC Barcelona zonder Messi
{image[270812][right-half][]}Dit Spaanse elftal is een kopie van FC Barcelona. Zes van de elf beoogde basisspelers verdienen hun brood in Camp Nou en een zevende, David Villa, verkast deze zomer van Valencia naar Catalonië. Verder is het simpel: de doelman is anders (Casillas in plaats van Valdez), links achter speelt Joan Capdevilla van Villarreal in plaats van Maxwell, rechts achterin speelt Sergio Ramos (Real) voor Dani Alves en op het middenveld speelt Xabi Alonso (Real) op de plek van Yaya Touré of Seydou Keita. Veel verandert er dus niet voor de spelers van Barça, behalve één ding.
Alonso of Keita, Casillas of Valdez, Ramos of Maxwell, Capdevila of Alves: dat is allemaal een beetje lood om oud ijzer. De grote troef van Barcelona, Lionel Messi, is echter niet te vervangen. Het hele spel van FC Barcelona is er op gericht om Messi in stelling te brengen. De ploeg kan rustig combineren tot de Argentijn in balbezit komt. Hij doet vervolgens toch wel iets geniaals. Dat extra stukje klasse mist Spanje. Spanje combineert even soepel als Barcelona, maar mist iemand in de ploeg die uit het niets kansen kan creëren of tegenstanders kan uitspelen. Dat moeten jongens als Xavi, Iniesta, Pedro en Busquets nu zelf doen en dat lukt lang niet altijd.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen