Sinds afgelopen woensdag weten we welke landen volgend jaar aanwezig zijn op het WK. Maar wie zijn er niet? Welke landen, spelers en trainers kunnen fluiten naar het eindtoernooi in Zuid-Afrika? Een overzicht van acht opvallende afwezigen.
Guus Hiddink
Dat is even wennen, een toernooi zonder Guus. Sinds 1998 was de Achterhoeker een garantie voor succes bij landenteams. Met Nederland (1998), Zuid-Korea (2002) en Rusland (EK 2008) haalde hij de halve finale van een groot toernooi, terwijl hij Australië in 2006 voor het eerst in de historie naar de tweede ronde van een WK leidde. Met Rusland had hij dit jaar een prima elftal in handen, maar Slovenië zette Guus Geluk de voet dwars. Eén voordeel: Nederland kan nu in ieder geval niet nóg een keer van Hiddink verliezen. Die ene keer in 2008 was al erg genoeg.
{image-old[35488][right-half][]}Een grote speler is pas écht een wereldster, als hij met zijn nationale ploeg piekt op een groot toernooi. Zlatan Ibrahimovic is ontegenzeglijk één van de beste spitsen ter wereld, maar eeuwige roem met het Zweedse elftal kan hij voorlopig vergeten. Zweden eindigde als derde in zijn kwalificatiegroep, achter Denemarken en Portugal. Het WK van 2006 was al niet het toernooi van Zlatan en in 2010 is hij nu niet eens van de partij. Moet 2014 dan zijn jaar worden?
Er zijn misschien best landen met meer aansprekende voetballers. En het mooiste voetbal ter wereld wordt ook niet gespeeld door de Turken. Maar laten we eerlijk zijn: een paar van de leukste wedstrijden van EURO 2008 werden gespeeld door Turkije. De wedstrijd tegen de Tsjechen was een klassieker (2-3 winst, na 2-0 achterstand) en ook de kwartfinale tegen Kroatië (1-1, door goals in de 119e en 120ste minuut) en halve finale tegen Duitsland (3-2 verlies) waren memorabel. Turkije geeft nooit op, voetbalt met het hart en kan van iedereen winnen.
Soca Warriors en Reggae Boyz
{image[245367][left-half][]}Altijd leuk, tropische verrassingen. In 1998 dook Jamaica ineens op tijdens een WK en acht jaar later mocht Trinidad & Tobago zijn kunsten vertonen op het grootste voetbalpodium ter wereld. Goed voetballen konden ze niet, maar het enthousiasme droop er vanaf. Trinidad vierde het gelijkspel tegen Zweden (0-0) alsof de wereldbeker binnengehaald was. En Jamaica brak de tent helemáál af, toen Japan met 2-1 geklopt werd. Mooi, zulke landen. Nu hebben we Honduras. Maar of dat net zo leuk is als de Soca Warriors en de Reggae Boyz?
Giovanni Trapattoni
Charismatische coaches zijn altijd welkom. Kleurloze trainertjes die alleen clichés uitbraken zijn er al genoeg. Wat dat betreft is het enorm jammer dat Giovanni Trapattoni met zijn Ierland niet naar Zuid-Afrika mag. Trapattoni kan namelijk heel veel, behalve zijn emoties in toom houden. Zijn woede-uitbarsting bij Bayern München is legendarisch en tijdens het WK 2002, toen hij als coach van Italië vijf (!) zuivere goals van zijn elftal afgekeurd zag worden én Francesco Totti een onterechte rode kaart kreeg, ontplofte hij bijna. 'Trap' had het WK 2010 extra kleur kunnen geven.
{image[265700][right-half][]}De afgelopen Confederations Cup was geen toernooi dat de gemiddelde voetbalfan eens op een rustig avondje terug zal willen kijken op een dvd'tje, maar Egypte was toch één van de positieve uitzonderingen. Het land speelde twee uitstekende wedstrijden: tegen Brazilië (3-2 verlies) en regerend wereldkampioen Italië (1-0 winst). Goede aanvallers, prima keeper, degelijke verdediging: Egypte zit heel aardig in elkaar. Het is niet voor niets de regerend kampioen van Afrika. Toch jammer dat de Afrikaanse kampioen niet actief is op het eerste wereldkampioenschap op Afrikaanse bodem.
Jonge voetbalfans kunnen zich waarschijnlijk niet eens meer herinneren wanneer België voor het laatst op een groot eindtoernooi was. Het is alweer zeven jaar geleden, uitgerekend tijdens het WK waar Nederland ontbrak. Het WK 2010 is al het vierde eindtoernooi op rij dat de Belgen missen. En hoewel we in Nederland ook altijd wel gniffelen om zeperds van onze zuiderburen, is het toch jammer dat ze er niet bij zijn. Zeker omdat de huidige lichting van de Belgen, met een handvol spelers uit de Eredivisie, zeker goed genoeg lijkt om mee te komen op een mondiaal eindtoernooi. Het is nu aan 'onze' Dick Advocaat om de Belgen weer op de rails te zetten. Zodat we in 2012 misschien weer een eindtoernooi hebben met Nederland én België erbij.
Het Oostblok
{image[268570][left-half][Hauge]}Niemand had er van opgekeken als Rusland, Oekraïne, Roemenië, Polen, Bulgarije en Tsjechië zich allemaal geplaatst hadden voor het komende WK. Maar al deze landen uit het voormalige Oostblok faalden hopeloos in de kwalificatiereeks. Eigenlijk is debutant Slowakije het enige land uit het oude Warschaupact dat komend jaar naar Zuid-Afrika mag. Dat is karig, zeker gezien de opkomst van het voetbal in deze landen. In clubverband tellen vooral Oekraïne en Rusland de laatste jaren flink mee, met als voorbeeld de recente UEFA Cup-zeges van Shakhtar Donetsk, CSKA Moskou en FC Zenit Sint Petersburg. Toch jammer, dat de landenteams dan achterblijven.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen