Van Bronckhorst: "Buitenland kijkt op tegen Oranje"

Ger
6 juni 2008, 09:40

Giovanni van Bronckhorst zag als 13-jarige voetbalfan het Nederlands elftal in 1988 de Europese titel veroveren. Tien jaar later maakte de Rotterdammer tijdens het WK in Frankrijk voor het eerst een eindtoernooi als international mee. Deze zomer, opnieuw een decennium verder, aast hij als reserve-captain op een gedenkwaardig EK in Zwitserland en Oostenrijk.

Van Bronckhorst, de afgelopen jaren gerijpt bij Glasgow Rangers, Arsenal en Barcelona, is voor bondscoach Marco van Basten de eerste keus als linksback. "Het is de plek waar ik mijn grootste successen heb behaald", zegt de international, die dit seizoen bij Feyenoord als verdedigende middenvelder werd ingezet. "Bij Oranje heb ik ook vaak een positie op het middenveld ingevuld, maar mede door de ontwikkeling van Orlando Engelaar ben ik weer een linie teruggezet. Ik was natuurlijk op het middenveld terecht gekomen door een gebrek aan concurrentie op die positie. Wie weet spelen we een heel goed EK en ben ik als linksback belangrijk voor het team."

De Feyenoorder schat de kansen van het Nederlands elftal op het EK hoog in. "De Oranje-selectie is de afgelopen twee jaar duidelijk sterker geworden. Veel spelers zijn naar buitenlandse topclubs vertrokken en dat heeft hun ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht. Je zit in een andere competitie, waar het sneller gaat en je jezelf opnieuw moet bewijzen. Dan ga je zelf ook meer gas geven omdat je wilt laten zien dat je het niveau aankan. Dat zie je heel sterk bij spelers als Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Ryan Babel, Nigel de Jong en zeker ook Dirk Kuyt, die op latere leeftijd naar het buitenland is gegaan, maar een hele sterke ontwikkeling heeft doorgemaakt."

Bronckhorst

Bronckhorst

Van Bronckhorst, die in augustus 1996 zijn debuut voor Oranje maakte, had in zijn begintijd als international veel aan Arthur Numan. "We hadden een hele goede band. Toen we samen naar Glasgow Rangers gingen, praatten we veel met elkaar en trokken we geregeld met elkaar op. In 1998, tijdens mijn eerste WK als speler, was de groep heel sterk. Een groot gedeelte van het team had al vier jaar met elkaar doorgebracht en veel spelers zaten bij de grootste clubs van Europa. Ik denk dat het de beste lichting is waarmee ik heb gespeeld. Daarna is de toevoer van nieuwe spelers steeds groter geworden, waardoor die generatie is overgaan in de huidige lichting."

Shevchenko

Shevchenko

Van Bronckhorst heeft de achterhoede, vaak omschreven als de achilleshiel van het Nederlands elftal, de afgelopen wedstrijden zien groeien. "De verdediging krijgt wel eens kritiek, maar we zijn volwassen genoeg om daar mee om te gaan. Ik denk dat de opbouw steeds beter gaat. We laten de bal achterin wat makkelijker rond gaan en weten de vrije man vaker te vinden. In de oefenwedstrijden zakten we soms wel te ver terug. Dan stonden we drie, vier meter voor Edwin en dat kan eigenlijk niet. Toch hebben we, zeker vergeleken met andere landen, in de EK-kwalificatie weinig tegendoelpunten gekregen."

Door: Ger Hensen

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen