Turkije gaat door na waanzinnige ontknoping

15 juni 2008, 22:49   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Turkije heeft zich zondagavond in een ongekend zinderend duel tegen Tsjechië geplaatst voor de kwartfinale. De Turken vochten zich in een dramatische slotfase terug van 2-0 en gingen er op schlemielige wijze zelfs met de zege vandoor (3-2). Een blunder van de Tsjechische doelman Petr Cech zorgde voor de gelijkmaker van Nihat, die vlak daarna ook nog eens de winnende treffer maakte.

Beide defensies leken op slot te zitten, maar Jan Koller is iemand die een verdediging kan kraken. De boomlange spits van 2.02 meter steeg bij een voorzet zoals zo vaak boven iedereen uit en verraste ook nog de Turkse goalie Volkan Demirel: 1-0. Een bevrijdend doelpunt voor Tsjechië, maar ook voor Koller zelf, die tot zijn onvrede in het vorige duel werd gepasseerd door Karel Brückner. De scherpe, bijna rancuneuze blik na diens doelpunt zei genoeg. Koller was in de eerste helft tevens de beste man aan Tsjechische zijde.

Jan Polak kon de Turken zelfs de volledige knock-out geven, maar de bikkelaar trof de paal. Turkije leek kapot gestreden, maar Arda Turan brak de wedstrijd in de 75ste minuut weer volledig open. Een heet laatste kwartiertje brak aan, want Turkije rook bloed. Alles speelde zich ineens af op de helft van Tsjechië, waarbij zelfs de gelouterde verdedigers achterin de opgevoerde druk zichtbaar voelden. Maar dat uitgerekend de doorgaans zo betrouwbare doelman Petr Cech het verpestte voor Tsjechië, had niemand op gerekend. De Chelsea-goalie blunderde flink door de bal uit een ongevaarlijke voorzet door zijn handen te laten glippen, waarna Nihat tot uitzinnige vreugde van de Turken gelijk maakte.