Italianen denken aan complot op EK

Koen Freriks
14 juni 2008, 13:52   Bijgewerkt: 14 juni 2008, 14:24

Italië voelt zich na de wedstrijd van vrijdag tegen Roemenië (1-1) de gebeten hond. De wereldkampioen voelt zich zwaar benadeeld door het afgekeurde doelpunt van Luca Toni en voorziet hetzelfde scenario als op het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan.

De in hun ogen dubieuze beslissingen van de arbiters tijdens het EK is voor de Italianen aanleiding een link te leggen naar de uitschakeling bij het WK zes jaar geleden. Toen vlogen de Azzurri's eruit na een dubieuze rode kaart voor aanvalsleider Francesco Totti. 

Arbiter Byrom Moreno uit Ecuador was destijds de grote boosdoener. Hij stuurde in de verloren achtste finale tegen gastland Zuid-Korea Totti van het veld na een 'schwalbe' en keurde een doelpunt van Damiano Tommasi af wegens buitenspel. Onterechte besluiten, meende de pers destijds. Toenmalig minister Franco Frattini verwoordde de heersende gedachte dat er een complot was gesmeed tegen de Italianen. "Het lijkt erop dat ze vooraf met z'n allen om de tafel zijn gaan zitten om te kijken hoe ze ons eruit kunnen gooien."

Nu maken de Italianen zich druk om de goal van Toni. De treffer, kort voor rust, werd afgekeurd door de Noorse arbiter Tom Henning Övrebo vanwege buitenspel. Tv-beelden wekten de indruk dat die beslissing onjuist was. De scheidsrechters zijn weer tegen Italië, suggereerde de krant La Repubblica, verwijzend naar 2002.

De Italiaanse voetbalbond vindt dat het ook recht heeft op steun van de UEFA. Na het duel met Nederland belegde de Europese voetbalbond een persconferentie om toe te lichten waarom het omstreden doelpunt van Ruud van Nistelrooij geldig was.  "Als de UEFA een statement maakt over de goal van Van Nistelrooy, dan zou ik nu ook willen horen dat het doelpunt van Toni onterecht is afgekeurd", zei Giancarlo Abete, voorzitter van de Italiaanse voetbalbond. 

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen