EK-weblog: zó wordt EURO 2008 echt leuk

7 juni 2008, 09:04   Bijgewerkt: 6 juni 2008, 23:59

Eindelijk. Na maanden vooruitblikken, fantaseren en hopen begint vanavond het EK. Zwitserland en Tsjechië geven in Basel de aftrap van een drieweeks voetbalfeest, dat één land voor onbepaalde tijd in vuur en vlam zal zetten. Wordt het wereldkampioen Italië, topfavoriet Duitsland, kanshebber Frankrijk, titelverdediger Griekenland, eindelijk een keer Spanje of toch Nederland?

Hoe dan ook, het is te hopen dat het een memorabel toernooi wordt. Maar voorlopig blijft het gissen. Want laten we eerlijk zijn: mogelijk wordt het een toernooi, dat we snel mogelijk willen vergeten. Maar we gaan uit het van het positieve, dus hier alvast het scenario voor een prachtig en vooral memorabel toernooi:

{image[256615][right-half][fan supporter]}7 juni, 19.49: Zwitserland wint de openingswedstrijd met 4-0 van Tsjechië, waardoor er eindelijk EK-koorts losbarst in het vrij duffe Zwitserland. De Zwitsers komen eindelijk hun huis uit, laten hun rösti en raclette voor wat het is, trekken hun Blaise N'Kufo-shirt aan en sluiten aan bij de polonaise op de Oranjecamping.

8 juni, 22.36: Leo Beenhakker zorgt voor de eerste stunt van het EK, door topfavoriet Duitsland met 2-0 te verslaan. Ebi Smolarek maakt beide goals. Op de vraag van een Duitse journalist of Beenhakker weet wat er mis is met het Duitse voetbal, antwoordt de Nederlandse trainer: 'Haben Sie eine Stunde Zeit?'

9 juni, 22.35: Nederland begint het EK ijzersterk, door Italië met 1-0 te verslaan. Het enige doelpunt van de wedstrijd is een eigen inzet van Marco Materazzi.

{image[247479][left-half][]}13 juni, 22.36: In de tweede groepswedstrijd, verliest Nederland met 2-1 van Frankrijk. Met rust was het al 2-0, waarna bondscoach Van Basten besloot om Robin van Persie eindelijk in de ploeg te brengen. Met Van Persie in het elftal, Sneijder als controleur en Robben en Van der Vaart als buitenspelers, draait Oranje ineens beter.

15 juni, 22.34: Het doek valt voor Portugal. De ploeg die Nederland al jarenlang dwars zat heeft, verlaat Zwitserland met nul punten uit drie duels en een doelsaldo van min negen. Cristiano Ronaldo verlaat huilend het stadion.

{image[245773][right-half][]}16 juni, 22.35: Sensatie in Wenen: Oostenrijk wint met 1-0 van Duitsland, door een doelpunt 'op z'n Duits' van doelman Manninger uit een hoekschop in de allerlaatste minuut. In navolging van Cristiano Ronaldo een dag eerder, kan ook Michael Ballack zijn tranen niet bedwingen.

17 juni, 22.37: Nederland wint de laatste groepswedstrijd met 3-0 van Roemenië, door een hattrick van Van Persie. Nederland is hierdoor tweede in de groep, achter Frankrijk. Wereldkampioen Italië is, na Portugal en Duitsland, de derde favoriet die kan inpakken.

18 juni, 14.34: Op aandringen van Jan-Peter Balkenende besluit de stad Wenen toch toestemming te geven voor een groot oranjefeest in de stad. In totaal 81.000 Nederlanders besluiten de reis naar Oostenrijk te maken, waardoor om 20.32 uur alle wienerschnitzels al uitverkocht zijn.

{image[258685][left-half][Beenhakker]}20 juni, 22.35: De eerste twee halve finalisten zijn bekend. Nadat Tsjechië gisteren al won van Kroatië, won Leo Beenhakkers Polen verrassend met 2-1 van Zwitserland. De Zwitserse bevolking kan daar niet mee zitten, want ze zijn met het oranjelegioen meegereisd naar Wenen.

21 juni, 12.35: Leo Beenhakker wordt in Polen uitgeroepen tot ereburger, maar lijkt daar zelf niet echt van onder de indruk. "Ik word hier zo moe van. Ik heb overal gewerkt, met spelers als Jorge Valdano en Hugo Sanchez. En dan gaan de Polen me ineens ereburger maken? Laten we nou toch als volwassen mensen met elkaar omgaan", aldus de zichtbaar vermoeide coach.

22 juni, 23.12: Na een bloedstollende wedstrijd tegen Spanje plaatst Nederland zich al vierde land voor de halve finale. Uiteindelijk wint Oranje, na een 1-1 eindstand, na strafschoppen. Edwin van der Sar stopt de eerste drie Spaanse pingels, namens Oranje scoren Van Nistelrooy, Van Persie en Heitinga.

{image[258638][right-half][]}26 juni, 22.37: Nederland gaat, voor het eerst sinds 1988, naar de EK-finale. Frankrijk wordt met 3-1 verslagen, door doelpunten van Van Persie, Van der Vaart en Robben. Wesley Sneijder groeit met drie assists uit tot man van de wedstrijd. Na afloop verklaart Thierry Henry 'nog nooit zo'n goede ploeg te hebben gezien als Oranje'. Michel Platini, voorzitter van de UEFA, verklaart dat Nederland door deze reclame voor het voetbal de beste papieren heeft om het WK 2018 te organiseren.

29 juni, 22.36: Nederland wint de EK-finale met 2-1 van Tsjechië. Arjen Robben is de grote uitblinker en maakt nog voor rust beide goals, waarna Van Basten hem wil laten vervangen door Paul Bosvelt. De plannen van Van Basten worden nog net voorkomen door Johan Cruijff, die zich via zijn mobiele telefoon eindelijk bij Van Basten meldt.

30 juni, hele dag: heel Nederland viert feest en 29 juni wordt door kroonprins Willem-Alexander uitgeroepen tot nationale feestdag.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen