EK-weblog: wat nou, je sportieve plicht doen?

17 juni 2008, 15:30   Bijgewerkt: 17 juni 2008, 15:52

Sinds Nederland vier dagen geleden Frankrijk klopte, verkeren 'we' in een luxe-positie. Oranje is al zeker van groepswinst en heeft in de laatste wedstrijd tegen Roemenië, vanavond in Bern, niets meer te winnen of te verliezen. Althans, dat denkt iedereen. Maar er valt wel degelijk iets te winnen. De scalp van twee rivalen!

'Je sportieve plicht' doen, wordt het genoemd. Als er voor een team niets meer op het spel staat en voor de tegenstander wel, wordt altijd geroepen dat de betreffende ploeg haar 'sportieve plicht' moet doen. Maar wat is een sportieve plicht? Is winnen van Roemenië een plicht? Betekent dat dus dat Nederland haar sportieve plicht niet doet, als het verliest van Roemenië? Als dat zo is, dan heeft Nederland de laatste jaren regelmatig haar sportieve plicht niet gedaan. Want in de kwalificatiereeks werd twee keer tegen de Roemenen gespeeld, en twee keer won Oranje níet. En nu is het ineens onze sportieve plicht om te winnen? Mooie boel is dat!

Donadoni

Donadoni

Laten we gewoon de feiten over op een rijtje zetten. Italië en Frankrijk werden enkele weken geleden gezien als twee grote kanshebbers op de Europese titel, maar hebben hun eigen glazen ingegooid door niet alleen te verliezen van Nederland, maar ook gelijk te spelen tegen Roemenië. Italië mag zelfs blij zijn dat Adrian Mutu in de slotfase van Italië-Roemenië een strafschop miste, anders was de ploeg al lang uitgeschakeld geweest. En dan gaan beide ploegen nu een beroep doen op de 'sportieve plicht' van Nederland? Ze hadden gewoon allebei meer punten moeten pakken in de eerste twee wedstrijden, maar daar hoor je Donadoni en zijn Franse collega Domenech niet over. Nee, het ligt allemaal in handen van Nederland.

ek 2008 Van Basten Domenech Donadoni Piturca

ek 2008 Van Basten Domenech Donadoni Piturca

Toch verwacht iedereen in Italië en Frankrijk dat Nederland vanavond wint, anders zal er ongetwijfeld schande van gesproken worden in l'Equipe of de Gazzetta dello Sport. Maar laten we eerlijk zijn: als Nederland nu de Roemenen verslaat, Frankrijk in het toernooi houdt en in de halve finale van de Fransen verliest, lachen de Haantjes zich kapot. En die kans is niet zo klein, want in het groepsduel tegen Frankrijk had Oranje Vrouwe Fortuna aan haar zijde. Als Oranje een beetje pech had gehad, was het geen 4-1 geworden. Frankrijk is gewoon een goed land, dat je niet graag tegenkomt op een EK.

Vanavond, in Bern, heeft Oranje daarom een gouden kans om zichzelf een uitstekende dienst te bewijzen. Niemand zegt dat je de Roemenen moet láten winnen, maar je hoeft ook niet als een dolle te gaan jagen op de gelijkmaker als je in de slotfase met 1-0 achter staat. Dat klinkt misschien niet leuk, maar zo word je wel Europees kampioen. Door je concurrenten uit te schakelen.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen