EK-weblog: Spanje gaat het weer niet redden

11 juni 2008, 12:34   Bijgewerkt: 11 juni 2008, 15:33

Na Portugal, Duitsland en Nederland, is Spanje de vierde ploeg die tijdens de eerste speelronde van het Europees kampioenschap een uitstekende indruk achtergelaten heeft. Dinsdag werd Rusland, toch niet de minste tegenstander, overtuigend met 4-1 opzij geschoven. En wie de Spaanse ploeg bekijkt, kan niet anders concluderen dan dat het overloopt van de kwaliteit. Maar dat is al jaren zo.

De Duitse tv-analist Günter Netzer heeft normaal gesproken altijd wel zijn antwoord of theorie klaar, maar dinsdag wist ook hij even niet wat hij moest zeggen. Op de vraag hoe het toch komt dat Spanje eigenlijk nooit ver komt op een groot toernooi, moest de oud-international het antwoord schuldig blijven. "Euhm. Tsja. Geen idee, eigenlijk", mompelde hij op tv-zender ARD. "Aan de spelers ligt het niet, want er is altijd kwaliteit in overvloed. Hoe het komt dat ze nooit winnen, weet ik niet."

fan
supporter

supporter]}Wie de resultaten van de Spaanse ploeg op een rijtje zet, komt tot een onthutsende conclusie. Op een WK kwam het sinds 1950 nooit verder dan de kwartfinale, terwijl ook op een EK sinds 1984 nooit meer de halve eindstrijd bereikt werd. Het land heeft één titel achter zijn naam staan, maar die dateert alweer uit 1964. Toen werd, nota bene in eigen land, het EK gewonnen. Aan dat toernooi namen bovendien slechts vier landen deel: Spanje, Hongarije, Denemarken en de Sovjet-Unie. Twee 2-1 zeges bezorgden de Spanjaarden destijds de Europese titel.

Sindsdien werd nog één keer de finale gehaald (in 1984), maar verder stelde de ploeg altijd teleur. Topspelers had de ploeg altijd, maar resultaten ho maar. Johan Cruijff stelde enkele jaren geleden dat dit komt omdat het nationale team bestaat uit spelers uit Baskenland, Catalonië en andere regio's die zich meer Bask of Catalaan voelen, dan Spanjaard. Hierdoor zou het gevoel om samen Spanje te vertegenwoordigen, minder groot zijn dan in andere landen.

fan supporter espana

fan supporter espana

Ook nu is er eigenlijk geen reden, waarom Spanje níet heel ver zou komen. Een ploeg met Carles Puyol, Sergio Ramos, Xavi, Iniesta, David Villa en Fernando Torres is om van te watertanden, zeker als je bedenkt dat bijvoorbeeld Cesc Fabregas tegen Rusland nog op de bank zat. De Russen werd met 4-1 opgerold, waarmee Spanje zich weer eens profileerde als titelkandidaat. Maar ook dit jaar zal het ergens wel weer mis gaan, met de Spanjaarden. Want met de Spanjaarden gaat het altijd mis, ergens gedurende het toernooi. Waarom? Geen idee. Dat weet zelfs Günter Netzer niet.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen