EK-weblog: het wonder van Bern

4 juni 2008, 16:53   Bijgewerkt: 4 juni 2008, 17:09

Nederland speelt tijdens het EK zijn drie groepsduels op historische bodem. Op 4 juli 1954 was het Wankdorf Stadion in Bern immers het strijdtoneel van de legendarische WK-finale tussen Hongarije en West-Duitsland. Hongarije was al jarenlang ongeslagen en gold als torenhoge favoriet, maar verloor met 2-3. Deze wedstrijd is de geschiedenis in gegaan als het 'wonder van Bern'.

Momenteel is het amper voor te stellen, maar in het begin van de jaren '50 was Hongarije hét voetballand van Europa. Waar de huidige keuzeheer Erwin Koeman het moet doen met een verzameling matige spelers, had de toenmalig bondscoach Gusztav Sebes een unieke ploeg tot zijn beschikking. Onder leiding van vedette Ferenc Puskas veroverde Hongarije destijds de voetbalwereld.

Ferenc Puskas

Ferenc Puskas

Toen vervolgens in de kwart- en halve finale respectievelijk Brazilië en Uruguay, de nummers twee en één van het WK van 1950, verslagen werden, twijfelde niemand er meer aan dat Hongarije de titel zou pakken. In de finale hoefde 'alleen nog maar' West-Duitsland verslagen worden, de ploeg die eerder in het toernooi al met 3-8 geklopt was. Bovendien had Hongarije voor de finale weer de beschikking over Puskas, die tegen Brazilië en Uruguay door een blessure niet van de partij was.

Bern

Bern

Voor West-Duitsland werkte de zege ook buiten het veld door. Historici noemen de WK-winst een 'keerpunt in de geschiedenis', omdat het door de oorlog verslagen land voor het eerst weer een gevoel van trots beleefde. In 2002 werd het verhaal van 1954 verfilmd. 'Het wonder van Bern', zoals de film heet, werd een enorm succes. 

Niet alleen in Duitsland, maar ook in Bern is men de wedstrijd tussen Hongarije en West-Duitsland nog niet vergeten. Pal naast het Wankdorf Stadion staat de herstelde stadionklok van destijds. Aan de andere kant van de paal staat een foto van het toenmalige Wankdorf Stadion, waarop diezelfde klok te zien is. Of de oranjefans komende maandag, als Nederland in het vernieuwde Wankdorf Stadion zijn eerste groepswedstrijd speelt, oog hebben voor dit historische monument, is twijfelachtig. Voor hen is het immers veel belangrijker dat ook Oranje historie schrijft in Bern. Bijvoorbeeld door de regerend wereldkampioen op een nederlaag te trakteren...

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen