Droom Oranje spat uiteen in Basel

21 juni 2008, 23:08   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Nederland kan naar huis. Na de zeges op Italië en Frankrijk werd hardop gedroomd over de Europese titel, maar in de eerste de beste knock-out wedstrijd ging het mis. Rusland, met Guus Hiddink op de bank, was na verlenging met 1-3 te sterk. De zege van de Russen was verdiend, want de Oost-Europeanen, met Andrei Arshavin als grote ster, waren een klasse beter dan het uitgebluste Oranje.

Het was de vraag die na de groepsfase bij veel mensen leefde: hoe zou het Oranje vergaan, als het in een wedstrijd net even níet zou lopen, of Vrouwe Fortuna geen oranje shirt aan had. Tegen Italië en Frankrijk hadden we gezien dat Marco van Bastens mannen fantastisch kunnen voetballen, maar in beide duels viel het kwartje op belangrijke momenten wel precies de goede kant op. Alles liep lekker, de meeste kansen werden benut en de tegenstander liet op belangrijke momenten juist na om te scoren. Oranje had, kortom, geen enkele reden om te klagen.

Oranje was zelf ook wel gevaarlijk, maar vrijwel alle kansen ontstonden uit standaardsituaties. Van vloeiende aanvallen of prachtige counters was geen sprake. De meeste dreiging ging uit van vrije trappen van Rafael van der Vaart. In de 29ste minuut kwamen Ruud van Nistelrooy en Nigel de Jong net te kort om een vrije bal van de middenvelder van Hamburger SV binnen te tikken, terwijl tien minuten later diezelfde De Jong net tien centimeter te klein was om in te kunnen koppen. Tussendoor was Oranje alleen via Wesley Sneijder, wiens schot net op tijd geblokt werd door een verdediger, gevaarlijk voor het doel van Igor Akinfeev gekomen.

Sterker nog, na rust liep het nóg minder goed bij Oranje. De Russen roken hun kans, groeiden in de wedstrijd en kwamen na 56 minuut op 0-1. Aan de linkerkant van het veld ontsnapte middenvelder Sergei Semak aan de aandacht van de Nederlandse defensie, waarna zijn voorzet binnengetikt werd door Roman Pavlyuchenko. De spits van Spartak Moskou kroop voor Joris Mathijsen en liet Van der Sar kansloos.

Ook in de slotfase, toen het oranje gekleurde St. Jakob Park smeekte om een 'alles of niet' offensief, wist Oranje aanvankelijk geen bres te slaan in de Russische muur. Maar gelukkig is er op zulke momenten, waarop niets meer lijkt te kunnen, altijd nog Ruud van Nistelrooy. De spits lette goed op bij een vrije trap van Wesley Sneijder en kopte de bal bij de tweede paal achter de kansloze Akinfeev.

Maar goed, over negentig minuten gezien had Oranje geen reden tot klagen. Want dat het überhaupt de verlenging haalde, was een klein wonder. Rusland had, tot Van Nistelrooy toesloeg, alles onder controle. En ook in de verlenging was Rusland beter. De ongrijpbare Arshavin schoot na 95 minuten in kansrijke positie over, terwijl teamgenoot Pavlyuchenko een minuut later zelfs de lat raakte. En alsof dat niet genoeg was, hielp ook invaller Torbinski even later een enorme kans om zeep.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl