Op 7 juni 2008 wordt in Basel het EK voetbal geopend. Vanaf die dag doen 16 landen een gooi naar een plek in de finale, die ruim drie weken later gespeeld wordt in Wenen. In de periode voorafgaand aan dit toernooi stelt FCUpdate.nl alle deelnemende landen aan jullie voor. Deze week in deel 12: Zweden.
Zweden heeft zich in de afgelopen twee decennia opgewerkt tot een vaste waarde in de top van het interlandvoetbal. Tot de jaren '90 aanbraken lag niemand er echt wakker van, als er tegen Zweden gespeeld moest worden. In 1958 werd één keer de WK-finale gehaald, maar die prestatie kreeg geen vervolg. In de daaropvolgende WK's werd slechts één keer de tweede ronde gehaald, terwijl het land tot 1992 zelfs niet één keer EK-deelname af wist te dringen.
Sindsdien is Zweden weer een land om rekening mee te houden. Sinds 2000 was het present op alle grote eindtoernooien en drie van de vier keer werd de groepsfase overleefd. Ook dit jaar, gezien de kwaliteit in de voorhoede, hebben de Zweden een team om rekening mee te houden.
De blikvanger: Henrik Larsson
Na deze Champions League-triomf vertrok Larsson terug naar zijn vaderland Zweden, waar hij ging voetballen bij Helsingborgs IF. Toch keerde hij nog één keer terug in de internationale top, toen hij van januari 2007 tot maart 2007, een periode waarin de Zweedse competitie stilligt, op huurbasis naar Manchester United vertrok. Ook daar bevestigde hij zijn status als doelpuntenmachine.
De oude bekende: Johan Elmander
Johan Elmander kwam in het seizoen 2000/2001, als 18-jarige knul, bij Feyenoord terecht. De Rotterdammers plukten de Zweed weg bij Orgyte IS en leken een grote slag te hebben geslagen. Ook AC Milan en een aantal andere grote Europese clubs zouden immers interesse hebben in de spits, die bij Orgryte in 27 duels slechts drie keer gescoord had. Bij Feyenoord mislukte Elmander echter volledig. Hij deed van zich spreken door in 2001 te scoren in de Champions League-wedstrijden tegen Bayern München en Spartak Moskou, maar in de Eredivisie bleven grote daden uit. Wat overigens wel opvallend is, is dat Elmander met zijn goal tegen Spartak er voor zorgde dat Feyenoord als derde eindigde in de CL-groep, en zodoende de UEFA Cup in mocht. Deze UEFA Cup werd later gewonnen.
De bondscoach: Lars Lagerbäck
Met Lars Lagerbäck staat een 59-jarige econoom aan het hoofd van de Zweedse nationale ploeg. De man, die bekend staat om zijn uitvoerige analyses van elftallen, nam na het EK van 2004 de scepter over van Tommy Söderberg. Vanaf de zomer van 2000 hadden Lagerbäck en Söderberg het nationale elftal samen voor hun rekening genomen, maar na het EK in Portugal vond Söderberg het mooi geweest. Lagerbäck besloot wél door te gaan en stelde Roland Andersson aan als assistent.
De prognose: eerste ronde eruit
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen