EK-serie: Nederland, beste EK-land van laatste 20 jaar

31 mei 2008, 10:23   Bijgewerkt: 31 mei 2008, 18:25

Op 7 juni 2008 wordt in Basel het EK voetbal geopend. Vanaf die dag doen 16 landen een gooi naar een plek in de finale, die ruim drie weken later gespeeld wordt in Wenen. In de periode voorafgaand aan dit toernooi stelt FCUpdate.nl alle deelnemende landen aan jullie voor. Deze week in deel 15: Nederland.

Bij de bookmakers staat Nederland zeker niet bovenaan, als het gaat om de grootste kanshebbers op de Europese titel. Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en zelfs Tsjechië worden vaak hoger ingeschat dan de ploeg van Marco van Basten. Dat is eigenlijk heel apart, want wie naar de statistieken kijkt kan niets anders concluderen dan dat Oranje de laatste jaren uitzonderlijk goed presteert.

EK 2004

EK 2004

Niet alleen tijdens deze EK's, maar ook in kwalificatieverband presteert Nederland de laatste jaren uitstekend. Er werd een beetje lacherig gedaan over het feit dat Oranje groepshoofd was tijdens de loting voor ht EK, maar dat is volledig onterecht. Want dat Oranje groepshoofd was, kwam omdat geen enkel land zó goed presteerde tijdens de kwalificatiereeksen naar het WK 2006 en het EK 2008. Zelfs landen als Italië, Frankrijk, Spanje en Zweden morsten meer punten dan Nederland.

De blikvanger: Robin van Persie

Robin van Persie

Robin van Persie

Van Persie is een generatiegenoot van Rafael van der Vaart. Toen beide spelers jong waren, werden ze vaak met elkaar vergeleken. Het is daarom opvallend om te zien hoe verschillend de carrières van beide spelers lopen. Waar Van der Vaart op 17-jarige leeftijd al een vedette was bij Ajax, kwam de loopbaan van Van Persie op dat moment nog niet echt van de grond. Bij Feyenoord besefte men wel dat het met Van Persie goud in handen had, maar de aanvaller had zijn tekortkomingen. Met name qua instelling. Zo werd hij in 2002 door toenmalig coach Bert van Marwijk naar huis gestuurd, toen Feyenoord zich voorbereidde op de Europese Supercup tegen Real Madrid. Van Marwijk irriteerde zich aan de manier waarop Van Persie 'warmliep' in de Champions League-wedstrijd tegen Fenerbahçe en stuurde hem weg.

De oude bekende: Arjen Robben

In de zomer van 2004 wist iedereen het zeker: Arjen Robben zou de nieuwe ster van Oranje worden. De aanvaller brak die zomer door tijdens het EK. Hij speelde een fantastische wedstrijd tegen Tsjechië (de wedstrijd met de beruchte 'Bosvelt voor Robben'-wissel) en benutte in de kwartfinale tegen Zweden de beslissende penalty. Robben stapte over naar Chelsea en alom werd verwacht dat hij zich daar zou ontwikkelen tot één van de beste aanvallers ter wereld.

Nu, vier jaar na het EK in Portugal, is Robben uit op eerherstel. "Het is te lang geleden dat ik belangrijk ben geweest voor Oranje", zei hij deze week. Daarmee sloeg hij de spijker op zijn kop, want na het duel tegen Servië op het WK, liet hij weinig meer zien. Het is hoog tijd dat Nederland de oude Robben weer ziet, vindt hij. De Robben van 2004, bijvoorbeeld. Het is nu aan hem om te zorgen dat het Nederlandse volk, en heel Europa, deze oude bekende tijdens het EK weer terugziet.

De bondscoach: Marco van Basten

Basten

Basten

Direct na zijn aanstelling gooide Van Basten het roer flink om. Spelers als Seedorf en Kluivert vielen direct buiten de boot en de oefenmeester gaf handenvol debutanten de kans om aan Oranje te ruiken. Een aantal hiervan kwam duidelijk tekort (Denneboom, Bobson, Meerdink, Van der Bergh), maar het pleit voor Van Basten dat hij ook jongens als Kuyt, Boulahrouz, Van Persie, Maduro en Mathijsen bij Oranje haalde. Langzaam maar zeker kreeg zijn elftal vorm en daarbij had hij het geluk dat de resultaten aanvankelijk uitstekend waren. Wie wint heeft vrienden en dus kon Van Basten rustig verder puzzelen aan zijn ideale Oranje.

De prognose: eerste ronde eruit

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen