Op 7 juni 2008 wordt in Basel het EK voetbal geopend. Vanaf die dag doen 16 landen een gooi naar een plek in de finale, die ruim drie weken later gespeeld wordt in Wenen. In de periode voorafgaand aan dit toernooi stelt FCUpdate.nl alle deelnemende landen aan jullie voor. Deze week in deel 10: Duitsland.
Op 13 oktober 2007 was Duitsland, na gastlanden Oostenrijk en Zwitserland, het eerste land dat zich plaatste voor het EK. Dat was geen toeval, want de Duitsers hadden tot dat moment een ijzersterke kwalificatiecyclus achter de rug. Van de eerste negen kwalificatieduels wonnen ze er acht, waaronder zware uitduels tegen Tsjechië (1-2) en Slowakije (1-4). Nadat op 13 oktober tegen Ierland het beslissende puntje binnengehaald was (0-0), kwam echter de klad er in. De motivatie leek weg, wat vooral tot uiting kwam in de thuiswedstrijd tegen Tsjechië. De Tsjechen wonnen met 0-3, een resultaat dat heel Duitsland wakker schudde. Want de ploeg was dan al wel geplaatst, maar in eigen huis met grote cijfers verliezen doet nog altijd pijn.
De blikvanger: Miroslav Klose
Met Miroslav Klose heeft Duitsland een fenomeen in de gelederen. De geboren Pool, die vlak voor zijn debuut in de Duitse ploeg zelf nog gepolst werd door de bondscoach van Polen, verstaat als geen ander de kunst om te pieken op het juiste moment. In clubverband kan hij soms wekenlang onzichtbaar zijn, maar in grote wedstrijden of in belangrijke interlands staat hij er altijd. Zo maakte hij in 2002, als speler van Kaiserslautern, furore op het WK. Hij scoorde vijf keer en had zo een groot aandeel in het succes van zijn team, dat uiteindelijk de finale verloor van Brazilië.
Na nog één seizoen in Bremen, vond Klose het tijd voor iets nieuws. Met Kaiserslautern en Bremen was hij in al die jaren niet één keer landskampioen geworden en met dat in het achterhoofd tekende hij in de zomer van 2007 een contract bij Bayern München. In zijn eerste seizoen lijkt het voor Klose direct prijs te zijn, want Bayern ligt prima op koers om landskampioen te worden.
De oude bekende: Torsten Frings
Het zou een aardige quizvraag zijn: wie maakte in 2004, tijdens de EK-wedstrijd tussen Nederland en Duitsland, het Duitse doelpunt? Dat Ruud van Nistelrooy in de slotfase op aangeven van Andy van der Meyde de gelijkmaker binnenwerkte zal menig Oranjefan nog wel weten, maar het Duitse doelpunt zal in minder geheugen gegrift staan. Maker van de treffer was namelijk niet Miroslav Klose, Michael Ballack of één van de andere bekende namen, maar waterdrager Torsten Frings. Hij plaatste een vrije trap in de verre hoek, die pardoes het doel in stuiterde.
In de nationale ploeg van Duitsland vormt Frings, sinds 2001, een koppel op het middenveld met Michael Ballack. Dankzij het vele vuile werk van Frings heeft Ballack de vrijheid om offensief te denken, wat vooral tijdens het WK 2002 zijn vruchten afwierp. Toen grepen de Duitsers nét naast de hoofdprijs, omdat Brazilië in de finale met 2-0 te sterk was.
De bondscoach: Joachim Löw
Eerlijk zeggen: wie had, tot 2006, van Joachim Löw gehoord? Zelfs de grootste voetbalkenner had enkele jaren geleden waarschijnlijk het antwoord schuldig gebleven, als hem gevraagd zou zijn naar het reilen en zeilen van de voormalig middenvelder uit Schönau im Schwarzwald. Dat is niet zo gek, want zowel als speler als trainer kwam Löw amper boven het maaiveld uit. Als speler kende hij een redelijke carrière, waarbij hij vooral jarenlang onder contract stond bij SC Freiburg, dat toen uitkwam in de Tweede Bundesliga. Verder probeerde hij het nog wel bij teams als Stuttgart en Frankfurt, maar deze avonturen duurden nooit langer als één seizoen.
In 1998 stapte over naar Fenerbahçe, maar vanaf dat moment raakte zijn loopbaan enigszins in het slop. In Istanbul werd hij al één seizoen ontslagen, waarna hij achtereenvolgens emplooi vond bij bescheiden clubs als Karlsruher SC, Adanaspor, FC Tirol en Austria Wien. In 2004 volgde echter de ommekeer, toen hij door de nieuwe bondscoach Jürgen Klinsmann verrassend als assistent bij de nationale ploeg gehaald werd. Onder leiding van Klinsmann en Löw ontwikkelde de ploeg zich van een stugge countermachine tot een leuk voetballend elftal, dat tijdens het WK 2006 de harten van de Duitse fans veroverde. Het WK werd niet gewonnen, maar de fans waren lyrisch over de ontwikkeling die de ploeg onder Klinsmann en Löw doorgemaakt had. Toen Klinsmann aankondigde te stoppen, was Löw dan ook zijn logische vervanger.
De prognose: Europees kampioen
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen