EK-serie: Italië wil eindelijk weer succes in Europa

15 januari 2008, 07:56   Bijgewerkt: 15 januari 2008, 09:16

Op 7 juni 2008 wordt in Basel het EK voetbal geopend. Vanaf die dag doen 16 landen een gooi naar een plek in de finale, die ruim drie weken later gespeeld wordt in Wenen. In de periode voorafgaand aan dit toernooi FCUpdate.nl stelt alle deelnemende landen aan jullie voor. Deze week in deel 3: Italië.

Quizvraag: hoe vaak werd Italië Europees kampioen? Gezien de vier wereldtitels die de ploeg behaalde zou een antwoord variërend tussen de drie en de vijf keer voor de hand liggen, maar de teller staat 'slechts' op één. Pas één keer waren de Italianen de beste van Europa en dat was alweer veertig jaar geleden, in 1968. Sindsdien houdt het niet over, wat Italië er van bakt op EK's. In 2000 werd de finale gehaald, maar verder liet de ploeg weinig zien op Europese eindtoernooien. In 2004 en 1996 was de eerste ronde het eindstation, terwijl de Azzuri in 1992 niet eens van de partij was.

De blikvanger: Marco Materazzi

Marco Materazzi

Marco Materazzi

De oude bekende: Luca Toni

Evenals Marco Materazzi, is ook Toni een laatbloeier. Tot zijn 28ste had hij louter voor clubs als Modena, Empoli, Fiorenzuola, Lodigiani, Treviso, Brescia en Palermo gespeeld, niet bepaald clubs waar je uitgroeit tot een internationale vedette. Pas toen hij in de zomer van 2005 bij Fiorentina terecht kwam, keerde het tij. Hij begon aan de lopende band te scoren, veroverde een plaats in de nationale ploeg, was op het WK de vaste spits van de Italianen en maakte afgelopen zomer de overstap naar Bayern München. En 9 juni, als Oranje tegenover Italië staat, zal hij ongetwijfeld in de punt van de aanval staan. De Nederlandse verdedigers zijn alvast gewaarschuwd. Misschien heeft Ron Vlaar nog wat tips voor ze.

De bondscoach: Roberto Donadoni

Roberto Donadoni is sinds het WK bondscoach van de Italianen. Hij volgde destijds Marcello Lippi op, die stopte op zijn hoogtepunt. Daarvoor was Donadoni coach Lecco, Livorno, Genua en nogmaals Livorno. Met name in zijn laatste periode bij Livorno, tussen januari 2005 en januari 2006, maakte hij veel indruk. Hij leidde de ploeg in de eerste helft van het seizoen 2005/2006 naar de zesde plaats in de Serie A, maar stapte op toen voorzitter Aldo Spinelli in de media kritiek op hem uitte.

Donadoni

Donadoni

De prognose: halve finale

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen