Feyenoord moet alsnog een belastingaanslag van anderhalf miljoen euro betalen. Feyenoord had een langlopend geschil met de belastingdienst over de transfer van Aurelio Vidmar in 1995. Uiteindelijk sprak de Hoge Raad zich vrijdag uit over de zaak en veroordeelde de Rotterdammers tot het betalen van anderhalf miljoen aan loonbelasting.
Al in februari 2004 oordeelde de belastingrechter dat de belastinginspecteur terecht een naheffingsaanslag van anderhalf miljoen euro over het jaar 1995 had opgelegd. Feyenoord vond echter dat daarvoor geen grond was en deed een verzoek tot cassatie. Na drie jaar is de Hoge Raad met een oordeel gekomen. Het gaat om dezelfde zaak waarin Feyenoord en voormalig voorzitter Jorien van den Herik inmiddels strafrechtelijk zijn vrijgesproken door de rechtbank, het Gerechtshof en de Hoge Raad.
"Deze uitspraak heeft ons niet verrast", aldus advocaat Mr. Hans Hertoghs namens Feyenoord, "maar we vinden het op zijn minst merkwaardig dat de belastingrechter sinds februari 2004 geen rekening meer houdt met de nieuwe stukken en verklaringen die nadien nog op tafel zijn gekomen. Het in de strafzaak gedane nader onderzoek, dat steeds opnieuw tot de vrijspraken heeft geleid, is jammer genoeg volledig aan de fiscale rechter voorbij gegaan."
Feyenoord overweegt daarom een verzoek tot herziening in te dienen. Hertoghs: "De Hoge Raad pleegt nu eenmaal niet over de feiten te oordelen. Daarom overwegen we een formeel verzoek tot herziening vanwege de nieuwe feiten die in de strafzaak zijn vastgesteld. In het hoger beroep kwamen er nog veel aanvullende getuigenverklaringen en werd er zelfs afgereisd naar Australië om Vidmar te horen. Wordt het verzoek tot herziening toegewezen, dan zal dit alsnog tot vernietiging van de opgelegde aanslag kunnen leiden."
"Feyenoord hoeft zich daarom nog niet gewonnen te geven. Zou de aanslag uiteindelijk toch betaald moeten worden, dan is dat bizar. Voor de heffing van loonbelasting gaat de virtuele werkelijkheid dan blijkbaar boven de vastgestelde waarheid."
Het betalen van de aanslag van zo'n anderhalf miljoen euro bezorgt Feyenoord wel een strop, maar geen onoverkomelijk probleem, volgens financieel directeur Onno Jacobs. "Zoals al in het jaarverslag 05-06 vermeld, hebben we hier rekening mee gehouden. We zullen nu met de belastingdienst in overleg treden over het treffen van een betalingsregeling."
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen