Nedved: Architect op het middenveld

Ger
20 november 2005, 12:10

Op 19 december wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt. Tot die tijd zal FCUpdate.nl om de dag één van de 30 genomineerde spelers voorstellen. Vandaag Pavel Nedved, de 33-jarige middenvelder van Juventus.

Nedved, geboren in het Tsjechische Cheb, begint zijn carrière bij Dukla Praag. Maar al snel vertrekt hij naar stadsgenoot Sparta Praag, waar de middenvelder binnen korte tijd zijn draai weet te vinden. Nedved speelt uiteindelijk vier seizoenen voor Sparta Praag. In de laatste jaargang voor de club blinkt hij uit met veertien doelpunten in dertig wedstrijden. 

PSV krijgt Nedved in het vizier en de Tsjech geeft in de zomer van 1996 zijn woord aan de Eindhovense club. De middenvelder speelt echter een sterk EK - en verrast de voetbalwereld door met zijn land de finale te bereiken. Plotseling zitten Spaanse, Italiaanse en Engelse topclubs achter Nedved aan. Lazio Roma doet een lucratief aanbod en de Tsjech gaat akkoord. PSV blijft met lege handen achter. 

Bij Lazio Roma blijkt wat voor een topvoetballer PSV is misgelopen. Nedved is technisch sterk, heeft een groot loopvermogen en kan uit alle hoeken en standen scoren. Met de Biancocelesti wint de middenvelder een fiks aantal titels. Hij wordt een keer landskampioen (2000), pakt twee Italiaanse Bekers (1998 en 2000) en een Italiaanse Supercup (1998). Ook in Europa hebben de Romeinen succes; de club kan een Europa Cup II (1999) en een Europese Supercup (1999) in de prijzenkast bijzetten. 

In 1994 maakt Nedved tegen Ierland zijn debuut in het nationale elftal van Tsjechië. Met zijn land komt de middenvelder op drie Europese Kampioenschappen in actie. In 1996 weet Tsjechië verrassend de finale te halen, waarin Duitsland na een golden goal van Oliver Bierhoff te sterk is (1-2). In 2000 blijven de Tsjechen steken in de groepsronde. Op het EK van 2004 reikt de ploeg tot de halve finale, waarin het verliest van de latere winnaar Giekenland (1-0). 

De middenvelder stopt na het EK in Portugal als international en laat de kwalificatieduels voor het WK 2006 aan zich voorbij gaan. Voor de beslissingswedstrijden tegen Noorwegen keert hij echter weer terug in de nationale ploeg. Nedved maakte onlangs bekend dat hij zijn rentree niet bij twee duels laat. Hij zal ook op het WK in Duitsland te zien zijn met Tsjechië.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen