Ajax plaatst zich na valse start voor CL

Ger
24 augustus 2005, 22:31

Ondanks een achterstand bij de rust heeft Ajax ten koste van Brøndby een ticket voor de Champions League bemachtigd. Johan Elmander dompelde de Amsterdamse club aanvankelijk in rouw, maar Ryan Babel en invaller Wesley Sneijder bezorgden Ajax alsnog de winst: 3-1.

Ajax begon weinig overtuigend aan het belangrijke duel. Het elftal van Danny Blind grossierde in onzuivere passes en veelal werd de moeilijkste route richting het Deense doel gekozen. Brøndby liet Ajax aanmodderen en speculeerde op enkele snelle counters. Na 26 minuten kregen de bezoekers een goede kans via Johan Elmander. De oud-Feyenoorder liet de verdediging van Ajax zijn hielen zien, maar zijn inzet werd van de doellijn getikt door Hatem Trabelsi.

De Amsterdammers slaagden er niet in de eerste helft gevaarlijk te worden. De passing vanuit de achterste linie was onvoldoende en ook via de flanken werd te weinig gebracht. Spits Markus Rosenberg kreeg daardoor vrijwel geen gelegenheid zich te onderscheiden. Juist in een periode waarin Ajax zich eindelijk oprichtte, scoorde Brøndby. De sterke Morten Skoubo reageerde attent op een steekpass en stelde Johan Elmander in staat om Hans Vonk te passeren.

Door de achterstand werd Ajax gedwongen een doelpunt te maken in de tweede helft om zich te kwalificeren. Gelukkig voor de Amsterdamse club kreeg Ryan Babel het in de 50e minuut op zijn heupen. Net als twee weken geleden in Denemarken, verraste hij doelman Casper Ankergren met een vinnig schot. Babel doet als rechtsbuiten gemankeerd aan, maar met dergelijke individuele acties is hij goud waard voor Ajax.

Na de gelijkmaker ging de thuisclub verzorgder spelen en ontstonden er mogelijkheden voor Hedwiges Maduro en Nigel de Jong. Brøndby zakte terug en testte Vonk na de rust alleen via een vuurpijl van Elmander. Ajax had geluk dat scheidsrechter Markus Merk een handsbal van invaller Wesley Sneijder niet met een penalty bestrafte. Diezelfde Sneijder zette Ajax in de 80e minuut met een vlammend schot op 2-1.

De Denen hadden geen kracht meer voor een eindoffensief, waardoor Ajax redelijk eenvoudig het eindsignaal haalde. Sneijder gaf zijn invalbeurt nog meer glans door vlak voor tijd ook nog de 3-1 te maken. Na een nonchalante pass van Maduro schoot de geboren Utrechter de bal vanaf vijftien meter langs Ankergren.

Door de overwinning ontvangt Ajax, naast een ticket voor het hoofdtoernooi van de Champions League, direct al enkele miljoenen euro's aan startpremies. Bovendien kan de jonge selectie ervaring opdoen in de zes poulewedstrijden. Donderdag zal in Monaco de loting plaatsvinden en weet Ajax, net als PSV, tegen welke ploegen het zal uitkomen.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl